Vegetarisch vleesontbijt
• 01-10-2010
• leestijd 1 minuten
Groenteburgers, Quorn en Valess worden gezien als een volwaardig alternatief voor vlees. Ze bevatten net zoveel eiwitten, toch wordt de smaak vaak betwist.
Het Wageningse bedrijf Ojah
zegt er voor het eerst in te zijn geslaagd om nepvlees te maken met ook de structuur en de smaak van vlees. Biologische topkok
Eric van Veluwen
test het vegavlees in Vroege Vogels.
De Wageningse onderzoekers ontwikkelden ‘Beeter’, honderd procent plantaardig, want gemaakt van soja, maar met lange vezels, zoals het spierweefsel van vlees. Het kunstvlees kan lijken op kip, maar ook op een hamlap of biefstuk.
In Nederland werd vorig jaar voor 62 miljoen euro aan vleesvervangers gekocht, minder dan 2 procent van het bedrag dat werd uitgeven aan vlees: 3,75 miljard. Het gebruik van vleesvervangers neemt wel toe. Sinds 2001 is de omzet verdubbeld.