Een groot deel van de Nederlanders is flexitariër of vegetariër. Maar restaurants spelen niet in op deze trend. Slechts een derde van de flexitariërs vindt het aanbod van lekkere vlees- of visloze gerechten in restaurants voldoende. Uit een quickscan van Natuur & Milieu blijkt dat gemiddeld 2 van de 8 voorgerechten vlees- en visloos is en dit aantal bij hoofdgerechten slechts 2 van de 11 is. “Tijd om op de menukaart meer plantaardige gerechten te zetten! Dat is beter voor je gezondheid, beter voor natuur en milieu en dat geeft restaurant bezoekers meer variatie dan de uitgekauwde carpaccio of entrecote”, aldus Sijas Akkerman van Natuur & Milieu.
Flexitariër
Een van de belangrijke voedseltrends van dit moment is de opkomst van de flexitariër. Een flexitariër is iemand die minimaal 1 dag per week vlees vervangt door een vegetarische alternatief. 13 procent van de Nederlanders eet nu elke dag vlees. Maar speelt de Nederlandse horeca voldoende in op de nieuwe trend? Als je het aan de flexitariërs zelf vraagt, valt dat tegen. Uit eerder Motivaction onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat slechts een derde (28 procent) van de flexitariërs het aanbod van lekkere vlees- of visloze gerechten in restaurants voldoende vindt. Restaurants zouden tweederde van de Nederlanders dus beter kunnen bedienen als ze het vlees- en visloze aanbod verbeteren, aldus de organisatie.
Resultaten
Om duidelijker te krijgen hoe het komt dat de flexitariër zich nog onvoldoende bediend voelt, hebben vrijwilligers van Natuur & Milieu een quickscan uitgevoerd naar het aanbod vlees- en visloze gerechten onder ruim 100 restaurants in 30 steden (en dorpen) in Nederland. Dat leverde het volgende beeld op:
1. Gemiddeld zijn twee van de acht voorgerechten vlees- en visloos. Voor hoofdgerechten is dat twee van de elf. Terwijl er gemiddeld bijna 5 voor- en ruim 7 hoofdgerechten met vlees beschikbaar zijn. Vleeseters hebben dus meer keuze, dan consumenten die een keer geen vlees willen eten.
2. De flexitariër heeft iets meer keuze in voorgerechten dan in hoofdgerechten zonder vis of vlees. Respectievelijk gemiddeld 3,2 en 2,4 gerechten per restaurant.
3. Flexitariërs die geen vis of vlees willen eten hebben in het merendeel van de restaurants (80 procent) de keuze uit minimaal 1 voorgerecht of hoofdgerecht.
4. Wie puur plantaardig (dus zonder vlees, vis, kaas) wil eten heeft nog minder keus. Nog geen 10 procent van de restaurants biedt twee of meer plantaardige hoofdmaaltijden.
Sijas Akkerman: “Opvallend is ook dat restaurant als vervangers van vlees en vis vaak dezelfde gerechten aanbieden,. De salade met lauwwarme geitenkaas en pijnboompitten, het roerbakei met paddenstoelen en de quiche met groenten en kaas kwamen we relatief vaak tegen op de kaart.”
Bron: Nederlandse Vegetariërs Bond
Foto (cc) Kempinski Grand Hotel des Bains