Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Veeteeltmedicijn bedreigt gierenbestand

5 mrt 2014
  •  
leestijd 2 minuten
valeg_01.jpg

© Vale gier - Foto: André Strootman

Diclofenac staat vooral bekend als een krachtige ontstekingsremmer voor mensen, maar daarnaast wordt het medicijn ook toegediend bij vee. En het is die laatste toepassing die dramatische gevolgen heeft voor de volgende schakel in de voedselketen: de gieren. Zo verdween in Zuid-Azië 99 procent van het gierenbestand. Recent kwam aan het licht dat het medicijn vrij beschikbaar is voor veetelers in Spanje en Italië. BirdLife en Natuurpunt roepen de EU op om lessen te trekken uit de Zuid-Aziatische catastrofe en vragen een onmiddellijk verbod.
Sinds het voorjaar van 2013 zijn er twee veeteeltproducten op de Spaanse markt die het geneesmiddel Diclofenac bevatten. Onderzoek door BirdLife heeft aan het licht gebracht dat het medicijn ook in Italië verhandeld wordt, hoewel veilige, alternatieve medicijnen als Meloxicam en Ketoprofen voorhanden zijn. Dat kan dramatisch zijn voor het Europese gierenbestand. Miljoenen euro’s zijn geïnvesteerd om bedreigde Europese giersoorten te redden. Die investering dreigt nu in een klap verloren te gaan.
Hoe dramatisch het gebruik van Diclofenac in de veeteelt kan zijn, bleek in India, Pakistan en Nepal. Ooit leefden op het Indisch continent tientallen miljoenen vogels. 99 procent van dat gierenbestand stierf er een aantal dagen na het eten van vee dat behandeld was met het medicijn. Diclofenac werd aan het vee toegediend om gewrichtspijnen te verminderen en om oud en ziek vee langer te laten werken. Vooral in de laatste levensfase van het vee werd het medicijn in grote hoeveelheden toegediend. Wanneer gieren zich vervolgens te goed deden aan de kadavers van dat  vee, zorgde het opgehoopte en pas toegediende medicijn voor een onmiddellijk nierfalen. In ongeveer 10 jaar tijd zijn de gierenpopulaties er bijna volledig van de kaart geveegd.
Tekst: BirdLife International
Lees het hele artikel op Natuurbericht.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.