Vroege Vogels

Veeteelt veroorzaakt een vijfde van totale broeikasuitstoot

  •  
22-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien.jpg
Aan de Gentse Universiteit vond afgelopen weekend de eerste studiedag over vleesconsumptie en milieu plaats, onder de naam "een ongemakkelijke biefstuk", een verwijzing naar de klimaatfilm "An inconvenient truth" van Al Gore. Volgens klimaatwetenschappers is de veeteelt verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de totale broeikasuitstoot. De studiedag werd georganiseerd door EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) in het kader van de Week van de Smaak.
Wetenschappers kwamen aan het woord over de relatie tussen vlees en ethiek, de gevolgen van visconsumptie op de fauna en flora onder water en de stand van het onderzoek naar kunstvlees als milieuvriendelijk alternatief. Als een van de minder bekende implicaties van vleesproductie en -consumptie haalde EVA het verband met de opwarming van de aarde naar voren. Klimaatwetenschapper Peter Tom Jones verklaarde dat de veeteelt verantwoordelijk is voor 18 procent van de totale broeikasuitstoot.
Tobias Leenaert van EVA: "Het aandeel van de vleesconsumptie staat daarmee op dezelfde hoogte als dat van de transportsector. De biefstuk op je bord zorgt op z'n eentje voor evenveel broeikasgassen als een ritje van 70 kilometer met een doorsnee auto. Tegelijkertijd werd er in België nog nooit zo veel vlees gegeten als vandaag. Het beperken van de vleesconsumptie zou dan ook een efficiënt middel kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde."

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.