NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Veertig procent meer kiloknallers in 2015'

21 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
kippen_tinyvdmeer_03.jpg

© Fotograaf: Tinyvdmeer

Het aantal kiloknallers in 2015 is 40% hoger dan in 2014, blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Deze stijging is te wijten aan alle 7 grote supermarkten. Zij gaan hiermee rechtstreeks in tegen de wens van de Tweede Kamer. In januari 2015 nam de Kamer een motie aan tegen het gestunt van de supermarkten, omdat dit slecht is voor boeren en dieren en omdat het de verduurzaming afremt.
'Woest'
Wakker Dier is woest: “De cijfers zijn keihard: supers stunten steeds vaker met dierenleed en jagen zo de vleesconsumptie van het dieronvriendelijkste vlees op. Dit staat lijnrecht tegenover het overheidsbeleid voor klimaat, antibioticareductie en dierenwelzijn. De Kamer laat over zich heen lopen, als ze nu niet ingrijpt”.  
Grootste stijging tot nog toe
De 7 grootste supermarktketens stuntten in 2015 3.566 keer met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dit is een stijging van 40% ten opzichte van 2014. De stijging wordt veroorzaakt door alle zeven supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Dirk, Emté, Jumbo, Lidl en Plus. Het aantal aanbiedingen voor vlees met een keurmerk verdubbelde tot 712 keer. Een flinke stijging, maar nog steeds is ruim vier op de vijf aanbiedingen voor keurmerkloos vlees. Slechts 2,6% van de aanbiedingen betrof biologisch vlees. Lees meer resultaten. 
Ook industrievarken en plofkip vaker gepromoot
Met zowel varkensvlees, rundvlees als plofkip werd meer gestunt dan in 2014. Opvallend, want de supermarktketens hebben met elkaar afgesproken dat de plofkip en het industrievarken niet meer kunnen. Wat niet meer goed genoeg is voor de supermarkt, smeren zij nog wel hun klanten aan. De stijging in het aantal plofkipstunts komt vooral op conto van Albert Heijn, Lidl en Emté.  

Supermarkten hebben lak aan politiek

Een jaar geleden stemde de Tweede Kamer voor een motie tegen het stunten met vlees, omdat het gestunt zorgt voor schaalvergroting en de transitie naar een diervriendelijkere en duurzame veehouderij remt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de lage prijzen de volksgezondheid in het geding brengen. 
Bron: Wakker Dier

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.