Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Veertig libellensoorten in de Wieselse Plas

18 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
Een stukje Zweden in Nederland: de Wieselse Plas. Deze plas werd enkele decennia geleden gegraven voor de zandwinning en is nu een waar paradijs voor libellen. Van de 70 soorten libellen in Nederland komen er wel 40 voor in dit gebied! Deze soortenrijkdom komt door de aaneenschakeling van verschillende kleine biotoopjes die hier voorkomen. Ook is dit gebied niet toegankelijk voor publiek, dus de libellen kunnen hier ongestoord foerageren en zich voortplanten.

Uitsluipen

Libellen zijn watergebonden. Voor hun voortplanting zijn ze afhankelijk van water, want de larven van de libel leven en overwinteren over het algemeen namelijk onderwater. De larven groeien hier gedurende enkele maanden tot een paar jaar tot ze klaar zijn om te veranderen in ware libellen. Het zijn echte jagers en leven vooral van kleine waterdiertjes. Zodra ze groot genoeg zijn en voor de laatste keer gaan vervellen, kruipen ze uit het water en zoeken ze een goed plekje aan een stengel. De krappe huid van de larve barst open en langzaam komt er een libel uitgeslopen. Eenmaal uit de huid pompt hij langzaam zijn vleugels op van kleine frommeltjes tot prachtige geaderde structuren. 

Uitzondering

Niet alle libellen overwinteren als larve. De bruine winterjuffer overwintert namelijk als volwassen libel! In de winter laten ze zich invriezen in de vegetatie. Ze overleven dit dankzij een soort antivries die ze in hun lichaam hebben. Het grote voordeel van deze strategie is dat de libellen al bij de eerste warme dagen actief kunnen zijn, terwijl concurrerende libellen dan nog als larve onder water zitten.
bruine winterjuffer_jvriens

Bruine winterjuffer

© jvriens

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar