Vroege Vogels

Veerman neemt extra maatregelen tegen varkenspest

  •  
08-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_169647.jpg
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat alle varkens die vanuit de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen naar Nederland komen, controleren op besmetting met de varkenspest. Minister Veerman (Landbouw) vindt de extra maatregel om een uitbraak van de ziekte in Nederland te voorkomen nodig, omdat op meerdere varkenshouderijen in de Duitse deelstaat de varkenspest is vastgesteld.
Op een boerderij in het Duitse Haltern, ongeveer zestig kilometer over de grens bij Winterswijk, is vorige week de varkenspest ontdekt. Veerman gelastte direct een dubbele reiniging en ontsmetting van alle veewagens voor varkens uit Duitsland. Die extra schoonmaaktbeurt is vanaf woensdag verplicht, maakte het landbouwministerie dinsdag bekend.
De zogenoemde 100 procent-bestemmingscontrole van alle geïmporteerde varkens uit de Duitse deelstaat komt daar nu bij. Daarnaast zal de inspectiedienst als extra maatregel onderzoek doen op boerderijen die de afgelopen zes weken varkens uit Noord-Rijnland-Westfalen invoerden.
Inspecteurs kijken bij die onderzoeken naar ziekteverschijnselen bij de varkens en de gezondheidspapieren. Bij de minste of geringste verdenking gaat een varkensbedrijf op slot tot meer zekerheid bestaat, verzekert de VWA.
Het effect van de extra maatregelen is voor de varkenshouderij beperkt. Noord-Rijnland-Westfalen is voor de Nederlandse sector vooral een afzetgebied, zegt een woordvoerster van de VWA. De varkensboeren hier importeren amper dieren uit de deelstaat. De inspectiedienst roept varkenshouders op ,,extra alert'' te zijn op zieke varkens, nu de varkenspest dichtbij is vastgesteld.
Organisaties van varkenshouders, slachterijen en veehandelaren besloten dinsdagavond hun eerdere oproep om helemaal weg te blijven uit het gebied in Noord-Rijnland-Westfalen te verlengen tot en met donderdag 9 maart. Volgens hen is teveel onduidelijk over de verspreiding van het virus. Mogelijk kan volgens de organisaties donderdag op basis van nieuwe onderzoeksresultaten worden besloten de voorzorgsmaatregelen te verlichten.
De invoer van varkens uit het besmette gebied rond Haltern is volgens het ministerie helemaal niet mogelijk, omdat de Duitse regering dat heeft afgegrendeld voor veetransporten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.