Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veerman in de bres voor weidevogels

  •  
17-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_180686.jpg
De bescherming van kieviten, veldleeuweriken en andere weidevogels moet effectiever. Minister Veerman (Landbouw) wil extra maatregelen om de achteruitgang van de weidevogelstand in Nederland af te remmen.
Voorafgaand aan die extra maatregelen wil de bewindsman overleg voeren met natuur- en vogelbeschermers, boeren en andere betrokken organisaties. ,,Deze landelijke weidevogeldiscussie moet voorjaar 2006 leiden tot een nieuwe, heldere en realistische doelstelling met bijbehorende aanpak'', aldus de minister woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Veerman wil daarbij vooral realistisch te werk gaan voor de weidevogels, al was het maar om frustraties bij vrijwilligers, boeren en natuurbeschermers te voorkomen. ,,We moeten prioriteiten durven stellen en scherpe keuzes maken.''
Naast de nieuwe doelstellingen wil de minister de weidevogels weer op de been helpen via een hogere kwaliteit van het agrarisch natuurbeheer en de oprichting van een 'weidevogelkennisnetwerk'. Via dat netwerk moet kennis over en onderzoek naar de weidevogels beter verzameld en gedeeld worden.
Veerman reageert met de brief op recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De CBS-onderzoekers waarschuwen dat zonder ingrijpen het aantal weidevogels in Nederland de komende vijftien jaar zal halveren.
De achteruitgang in de afgelopen jaren varieert per soort en per regio. De veldleeuwerik, slobeend en gele kwikstaart verliezen nu jaarlijks het meeste terrein. In de provincies Noord- en Zuid-Holland loopt de stand volgens de CBS-cijfers het hardst terug.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.