Vroege Vogels

Veerman: Extra bescherming zeekat niet nodig

  •  
14-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_110274.jpg
De tienarmige inktvis, de zeekat, behoeft in de Oosterschelde geen extra bescherming. Op deze inktvis wordt niet specifiek gevist en het ministerie van Landbouw heeft geen bewijs dat het aantal terugloopt.
De zeekat leeft op de Noordzee en trekt in het voorjaar naar kustwateren als de Oosterschelde om te paren. De inktvissen gebruiken vistuig als fuiken en kubben voor dit paaien. Het gevolg is dat vooral kreeftenvissers deze inktvis vaak als bijvangst in hun netten vinden. In 2003 en 2004 betrof deze bijvangst ,,enkele kilo's tot honderden kilo's'' per visser per jaar, aldus minister Veerman van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.
Duikers stellen dat de zeekat (officieel sepia) hierdoor dreigt te verdwijnen uit de Oosterschelde. De minister vindt extra maatregelen ter bescherming van de inktvis echter niet nodig, omdat van een mogelijke bedreiging van de soort hier geen sprake is.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.