Vroege Vogels

Veenmollen in de moestuin

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Menno met veenmol in moestuin

© Menno met veenmol in moestuin

Het is een soort krekel, hij leeft grotendeels onder de grond en maakt een heel kenmerkend geluid. De veenmol is de grote schrik van veel moestuiniers omdat het dier dol is op plantenwortels. Gazons kunnen veranderen in een dode grasakker als het dier toeslaat.

Moestuin Stadzigt

Ook in de moestuin bij Gasterij Stadzigt wemelde het de afgelopen tijd van de veenmollen, terwijl veel gewassen op het punt staan om nu geoogst te worden. Met beheerder Maria Fennis maakt Vroege Vogels zondag een oogstronde, op zoek naar veenmollen.
Menno in moestuin

© Menno in moestuin bij Stadzigt

Graafpunten van de veenmol

De veenmol is geen mol, maar is verwant aan de krekel. Het dier heeft een paar flinke graafpoten waarmee in een mum van tijd een heel gangenstelsel gemaakt kan worden. Je hoort hem eerder dan dat je hem ziet. Het langgerekte snorrende geluid is kenmerkend. De veenmol eet bodemdieren als insectenlarven, en dus ook plantenwortels.
Gefilmd door Annet Piet.
Veenmollen zijn de laatste tientallen jaren in aantal achteruitgegaan en staan nu op de Rode lijst als kwetsbare diersoort. Zij zijn wettelijk beschermd.

Meer over:

veenmol, moestuin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.