Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veenendaaler moet goudvissen uit de gracht halen

  •  
13-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Goudvis

© Fotograaf: HarryH

De man die vorig jaar ongeveer 280 goudvissen losliet in de Brouwersgracht, moet de vissen er allemaal weer uit halen. De dieren hebben een negatief effect op de andere dieren die in de gracht leven.

Initiatief

Enkele maanden terug werd de Brouwersgracht geopend. Veenendaaler Hans van Manen leek het leuk als er vissen in zouden zwemmen. Samen met ondernemers uit de buurt regelde hij dat er vissen uit het Betuwegebied werden gehaald en uitgezet werden in de Veenendaalse gracht.

Voorplanting

Aanvankelijk leiden de vissen tot positieve reacties bij het winkelende publiek. De goudvissen worden echter groot en gaan zich voortplanten. Waarschijnlijk doen ze dat samen met kroeskarpers die in hetzelfde water zwemmen, waardoor die soort op den duur helemaal kan verdwijnen.
Daarom trok het 'Platform Stop Invasieve Exoten' aan de bel. Het ministerie van Economische Zaken heeft nu bepaald dat de man alle goudvissen weer uit de gracht moet halen.

Exoten

Dieren, planten en micro-organismen die door toedoen van de mens in een nieuw leefgebied terecht zijn gekomen worden exoten genoemd. Exoten kunnen zich in een nieuwe leefgebied vestigen en verspreiden, en zo een schadelijke invloed hebben op het ecosysteem.
Bron: RTV Utrecht

Meer over:

goudvis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.