Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veendijken dreigen te scheuren wegens aanhoudende droogte

  •  
06-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Veendijk_Steven-Trooster-Flickr.jpg

Veendijk

© Steven Trooster (Flickr Creative Commons)

Het hoogheemraadschap van Delfland gaat de veendijken in het werkgebied controleren op scheuren die mogelijk ontstaan door de aanhoudende droogte. Om de controles te kunnen uitvoeren worden de dijken vanaf vrijdag vervroegd gemaaid, aldus het schap. De dijken die het meest gevoelig zijn voor droogteschade liggen in Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Berkel en Rodenrijs.

Een veendijk is een waterkering die geheel of gedeeltelijk opgebouwd is uit veen, of tegenwoordig vaak uit zand en klei. Een veendijk is niet door mensenhanden neergelegd, maar ontstaan doordat de naastliggende gronden ingezakt of afgegraven zijn. De veendijken in Nederland hebben in de eenentwintigste eeuw nog steeds een belangrijke waterkerende functie.

Neerslagtekort

Volgens de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is het neerslagtekort in Nederland hoog. Het zal de komende weken nog verder omhooggaan, aangezien de temperaturen stijgen en er nauwelijks regen wordt verwacht. Het neerslagtekort ligt nu op het peil van de 5 procent droogste jaren ooit, en nadert de stand van recordjaar 1976. Het is volgens de waterbeheerders al erg vroeg in het voorjaar zo droog.

Scheuren en schuiven

Veendijken zoals in Delfland drogen snel uit door gebrek aan regen in combinatie met wind en zon. Als er scheuren in een veendijk ontstaan kan zo'n waterkering in het ergste geval gaan schuiven, wat overstromingen tot gevolg heeft. Twintig kilometer veendijk in Delfland is zeer droogtegevoelig en wordt als eerste gecontroleerd. Ongeveer een kwart van alle dijken in het werkgebied is gevoelig voor droogtescheuren. Eventuele scheuren worden direct gerepareerd.

Andere waterschappen in Nederland verhogen de peilen in sloten en kanalen om de zakkende grondwaterstand op peil te houden. In een klein deel van Noord-Brabant geldt een sproeiverbod. In andere delen van de provincie mogen graslanden en sportvelden niet meer besproeid worden met oppervlaktewater. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn extra alert op droogteproblemen.

Bron: ANP

Meer over:

veendijken, droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.