Vroege Vogels

Veendam verbiedt gebruik van wilde dieren in het circus

  •  
28-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_155968.jpg
De gemeente Veendam verbiedt binnen haar grenzen circussen met wilde dieren. De gemeenteraad nam gisteravond het amendement daartoe van de PvdA fractie aan. Veendam volgt met dit besluit de gemeente Winschoten waar sinds september vorig jaar circussen met wilde dieren geen speelvergunning meer krijgen. Wilde Dieren de Tent Uit, een coalitie van dierenbeschermingsorganisaties, is zeer verheugd met het besluit van de gemeenteraad in Veendam.
Woordvoerder van de coalitie Wilde Dieren de Tent Uit, Jeroen van Kernebeek: “Dit is fantastisch. Het proces naar een diervriendelijk circus zonder wilde dieren is echt onomkeerbaar. Ook andere gemeenten willen een verbod instellen. Het bestuur van Amsterdam heeft zelfs op een landelijk verbod aangedrongen bij de minister. Deze ontwikkeling is winst voor de dieren, maar ook voor onze beschaving. Wie wil zijn kinderen nu leren dat we tijgers levenslang in kleine kooitjes mogen opsluiten of olifanten aan de ketting mogen leggen en onnatuurlijke kunstjes laten doen ter menselijk vermaak. We verwachten dat  de nieuwe minister gerda Verbeek binnen haar ambtstermijn een nationaal verbod op wilde circusdieren zal afkondigen”
Aanleiding voor het amendement van de PvdA fractie in Veendam was de ontdekking dat twee circussen illegaal hun winterstop houden in Veendam. De circussen hadden met al hun wilde dieren zonder medeweten van de gemeente haar intrek genomen in een loods direct naast een woonwijk.
De maatschappelijke weerstand tegen het gebruik van wilde dieren in het circus neemt in Nederland sterk toe. Nederland maakt een inhaalslag op het buitenland. In België hebben al 88 gemeenten een verbod ingesteld, in Engeland meer dan 220 gemeenten. Oostenrijk en andere landen kennen nationale verboden.
De circustraditie kan prima zonder wilde dieren voortbestaan. Het grootste circus ter wereld, Cirque du Soleil, gebruikt geen dieren. Ook in Nederland zijn kwalitatief zeer goede circussen zonder wilde dieren.
Wilde Dieren de Tent Uit
Stichting AAP, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, het International Fund for Animal Welfare (IFAW), Stichting Vier Voeters en afdelingen van de Dierenbescherming vormen de coalitie Wilde Dieren de Tent Uit. Deze coalitie zet zich in voor een diervriendelijk circus zonder wilde dieren. De petitie op www.wildedierendetentuit.nl , waarin burgers hun gemeentebestuur en de regering verzoeken om circussen met wilde dieren te weren, is inmiddels door meer dan 30.000 mensen ondertekend.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.