Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel wespen verwacht deze zomer

  •  
05-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
wesp-kanjer.jpg

© Fotograaf: kanjer

Er worden veel wespen verwacht deze zomer. Waarschijnlijk begint half juli het 'overlastseizoen', aldus bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. De wespen hebben zich goed kunnen ontwikkelen doordat de eerste helft van het jaar zeer warm en droog is verlopen met veel zon.

Als er in het voorjaar weinig regen valt en de zon vaak schijnt, zijn de omstandigheden ideaal voor wespenkoninginnen om aan de nestvorming te beginnen. Dat is dit jaar goed gelukt, aldus Van Vliet, want wespenbestrijders in heel Nederland krijgen veel meldingen binnen van wespennesten. Sommige nesten zijn al helemaal klaar. Wespennesten kunnen zo groot zijn als een flinke basketbal.

Er worden nu ook al wespen op zoetigheid gezien. Dat is heel vroeg in het jaar. Het is een teken dat de ontwikkeling van wespenvolken vroeg is begonnen. Omdat de nesten al klaar zijn, vliegen de koninginnen opnieuw uit. Het is volgens Van Vliet mogelijk dat er deze zomer nog een tweede generatie wespen ontstaat, afhankelijk van het weer in de komende maanden.

Wespen zijn heel nuttige dieren, aldus Van Vliet, want ze vangen elke dag grote hoeveelheden insecten zoals muggen en rupsen weg.

Bron: ANP

Meer over:

wespen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.