Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel vuurlibellen in de Graafschap

  •  
10-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurlibel_02.jpg
Tijdens inventariseren van libellen in de Graafschap zijn op veel plaatsen vuurlibellen gezien. De soort is niet zeldzaam, maar wel adembenemend mooi.
De vuurlibel is niet langer een zeldzame soort in Nederland. Hij komt voor van de Noord- Afrikaanse woestijnen tot aan de 58ste breedtegraad. In het Middellandse Zeegebied  is dit een heel algemene soort en momenteel breidt zijn verspreidingsgebied zich naar het noorden uit. De opmars van de soort heeft ongetwijfeld te maken met de stijgende temperaturen en de verbeterde kwaliteit van het water. Ook in de Graafschap wordt dit vuurrode insect op verschillende plaatsen gezien.
Vuurrood juweel
De vuurlibel komt tussen mei en augustus voor in stilstaand water op  plaatsen met veel zon. De soort dankt zijn naam aan de felrode kleur van het volwassen mannetje. De ogen, de borst, het achterlijf, de poten en zelfs de vlekken in de vleugels zijn scharlakenrood. De vrouwtjes zijn bruin van kleur, maar onderscheiden zich van andere soorten door dezelfde brede bouw als de mannetjes.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.