Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel vlinders op Schiermonnikoog

  •  
14-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
aardbeivlinder.jpg
Tijdens een vlinderinventarisatie op Schiermonnikoog zijn dit jaar erg veel vlinders gezien waaronder ook veel Rode Lijstsoorten. Duinparelmoervlinder was dit jaar extreem talrijk op het eiland, maar ook aardbeivlinder en heivlinder waren goed vertegenwoordigd.
Vlakdekkende inventarisatie
De inventarisatie had betrekking op het open duingebied aan de westkant van het eiland. Vrijwilligers, zowel eilanders als mensen van de wal, hebben samen met medewerkers van Natuurmonumenten dit duingebied vlakdekkend onderzocht. Er zijn tijdens de tellingen 25 soorten dagvlinders aangetroffen. Het meest werd bruin zandoogje gezien (710 exemplaren), op de voet gevolgd door kleine vos met 704 vlinders. Over de inventarisatie is een mooi rapport verschenen.
Duinparelmoervlinder
Over de duinparelmoervlinder wordt daarin gemeld: “2013 was een uitstekend jaar voor de duinparelmoervlinders op Schiermonnikoog. Werkelijk overal in het open duin vlogen er wel een paar. De grootste aantallen werden aangetroffen op de bloeiende akkerdistels aan de randen van geplagde duinvalleien. In totaal werden maar liefst 577 exemplaren geteld, waarmee de soort een trotse derde plaats bezet.”
Andere soorten
De kleine parelmoervlinder, normaal gesproken de meest voorkomende parelmoervlinder in ons land en ook op de Wadden, was duidelijk minder aanwezig.  Ten opzichte van de duinparelmoervlinder was de verspreiding in 2013 duidelijk ijler en de aantallen veel lager. Of deze trend ook de komende jaren voortzet zal moeten blijken. Grote parelmoervlinder is in 2013 op Schier niet aangetroffen. De soort is al jaren heel schaars op het eiland en wordt niet elk jaar waargenomen. De aardbeivlinder (zie foto) is ondanks het erg koude en weinig zonnige voorjaar toch redelijk veel gevonden. In totaal zijn er 37 aardbeivlinders gezien op 11 verschillende locaties. Daarbij waren ook nieuwe plekken, zoals het Kapenglop, de duinen oostelijk van de Marlijn en nabij de Beltplas aan de Prins Bernhardweg. De soort is goed aanwezig op het eiland. Op de andere Waddeneilanden komt de aardbeivlinder niet meer voor.
Bron: Natuurbericht.nl
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.