Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Veel vleeskuikenboeren volgend regels niet goed op

5 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
kuikens_pixabay
Bij vier op de tien vleeskuikenbedrijven in Nederland zijn overtredingen vastgesteld, blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om het niet naleven van de regels voor de hoeveelheid licht in stallen, slechte kwaliteit van het strooisel of het houden van te veel kuikens in de stallen. De kippen worden in zes weken vetgemest voor de slacht.

Voetzoollaesies

Daarnaast werd informatie over de slachtgewichten en de zogeheten voetzoollaesies, pijnlijke ontstekingen aan de pootjes, niet goed bijgehouden door kuikenhouders. Deze ontstekingen kunnen ontstaan als het strooisel in een stal te nat is. Dat kan vervolgens weer allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld onvoldoende ventilatie of waterlekkages. Volgens de NVWA zijn deze ontstekingen een goede graadmeter voor de mate van dierenwelzijn in vleeskuikenstallen.

Vorig jaar hebben in totaal 189 vleeskuikenboeren een boete of waarschuwing gehad. Dit is ruim een kwart van alle vleeskuikenbedrijven in Nederland.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.