Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel trekkende ooievaars

  •  
29-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
ooievaar_37.jpg
In Nederland doorklieven grote groepen ooievaars op weg naar het zuiden de lucht. De trek begint meestal met het voorverzamelen in de omgeving van de broedplaatsen. Daar vormen zich groepen die kunnen aangroeien door de komst van 'vreemde' ooievaars. En dan is het op een dag zover en kiezen ze het luchtruim.
Opvallende aantallen
Trektellers noteerden van 1 tot en met 27 augustus 2014 liefst 2200 trekkende ooievaars. Dat is drie maal zo veel als een jaar eerder in dezelfde periode. De aantallen waren al vroeg aan de hoge kant en kenden aan het eind van de maand een piek. Dat laatste is normaal. Van de 25 dagen met hoogste aantallen ooit in de database van trektellen.nl vielen er 14 in de laatste tien dagen van augustus.
Twee trekbanen?
De trektellers zagen vooral in het midden en zuiden van het land veel ooievaars passeren. Kijkend naar de kaart van de Benelux is het verleidelijk te speculeren over twee trekbanen: een die via Utrecht en Zuid-Holland naar het westen van Vlaanderen loopt, naast een meer oostelijke die in het verlengde van de IJssel via Noord-Brabant en Limburg verder zuidelijk loopt. Of dat ook zo is? Dat is misschien stof voor bespreking tijdens de vele stille uurtjes die het trektellen met zich meebrengt.
ooievaars_WilfriedSolarz
Fotograaf: WilfriedSolarz
Tekst: Fred Hustings, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.