Vroege Vogels

Veel riolen doorboord door andere leidingen

  •    •  
05-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
riool_01.jpg
Op ongeveer 16.000 plaatsen in Nederland zijn riolen doorboord door andere leidingen voor telecommunicatie, gas, elektriciteit en drinkwater. Het kost gemeenten tientallen miljoenen om de boel te repareren. Dat meldde Stichting Rioned woensdag op basis van gegevens van 76 gemeenten en enkele rioolinspectiebedrijven.
Risico op explosie
De meeste leidingen kunnen wel tegen een stootje, maar toch is het risico op gasexplosies, kortsluiting en besmetting van drinkwater niet uitgesloten, aldus de koepelorganisatie voor de riolering.
Alleen al doorboring van hoofdriolen vindt ongeveer duizend keer per jaar plaats. Daarnaast worden ook vaak leidingen van huisaansluitingen getroffen.
Schade voorkomen
Rioned wil dat bedrijven die de graafwerkzaamheden verrichten voor het leggen van leidingen, betere technieken gaan gebruiken om schade te voorkomen. Het gaat vooral mis bij zogeheten ongestuurde boringen waarbij makkelijk afwijkingen kunnen optreden. De stichting gaat daarover in overleg met betrokken partijen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.