Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel paddenstoelen in zachte eerste week van januari

  •  
10-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Wasplaat
Het aantal paddenstoelen dat ook in de winter verschijnt, neemt de laatste decennia flink toe. Oorzaak zijn de voor veel paddenstoelen ideale temperatuur en vochtigheid in de huidige winters. In het Zwanenwater bij Callantsoog (NH) troffen onderzoekers verschillende mycorrhizapaddenstoelen aan, evenals bijzondere wasplaten en echte winterpaddenstoelen.

Verschillende paddenstoelsoorten

Door het zachte weer tijdens de huidige winters worden er in toenemende mate paddenstoelen zoals Russula's, Amanita's, Ridderzwammen en Gordijnzwammen waargenomen. Dit zijn paddenstoelen die op bomen leven. Naast deze groep paddenstoelen verschijnen er door de hoge temperatuur en bijbehorende luchtvochtigheid nog veel meer paddenstoelensoorten. Vorige week was dat bijvoorbeeld heel duidelijk het geval in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog. Hier stonden her en der nogal wat Mosklokjes , Franjehoeden, Mycena's en Trechtertjes, waardoor bezoekers meer de indruk hadden van een herfst- dan van een winterdag. Samen met de eveneens tevoorschijn gekomen echte winterpaddenstoelen zoals Oesterzwammen, Kelkzwammen, Fluweelpootjes; en allerlei houtzwammen en korstjes konden er tientallen paddenstoelensoorten worden genoteerd.

Bijna landelijk wasplaten record

Deze week kwam het natuurgebied Zwanenwater ook in de belangstelling vanwege geruchten over bijzondere paddenstoelen waaronder wasplaten. Dat wilden een paar leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging zelf ook wel eens zien. Niet ver van de hoofdingang van het gebied was het al raak. De mycologen vonden behalve Gewoon sneeuwzwammetjes ook Geurende wasplaten en een mooie Ridderwasplaat. In totaal zijn er nu 23 soorten wasplaten bekend van het Zwanenwater: bijna een landelijk record.

Paddenstoelsoorten noteren

Even later werden de eerste zogenaamde mycorrhizapaddenstoelen aangetroffen. Onder een paar Zomereiken vonden de onderzoekers een groepje puntgave Zwartpurperen russula's. Niet ver daarvandaan, eveneens onder Zomereiken, stonden Broze russula's. Dit zijn geen zeldzame Russula's, maar het voorkomen in januari is wel bijzonder. Onder een zwarte den en een zomereik troffen de onderzoekers mooie exemplaren van de Narcisamaniet aan. De Narcisamaniet is wat zijn verschijningspatroon betreft een bijzondere amaniet: behalve in de zomer en de herfst worden ze ook geregeld vroeg in het voorjaar gevonden. Op de terugweg zagen de onderzoekers onder Zomereiken bij een schelpenpad nog enkele Siersteelgordijnzwammen en een mooie groep Zilverige ridderzwammen. Tijdens de wandeling hebben we tientallen paddenstoelensoorten kunnen noteren. Zachte winters zijn rijk aan paddenstoelen; de maand januari heeft tot nu toe meer weg van een herfstmaand dan van een wintermaand.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor