Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel nieuwe soorten in Himalaya

  •  
05-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
slang_wnf.jpg

© Fotograaf: Liang Zhang (WNF)

Een niezende aap, een ‘lopende’ vis en een adder die eruit ziet als een prachtig bewerkt sieraad. Drie van de maar liefst ruim 200 nieuwe soorten, die tussen 2009 en 2014 zijn ontdekt in de oostelijke Himalaya, staan in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds.
 
Soortenrijk
De afgelopen zes jaar hebben wetenschappers 133 nieuwe plantensoorten, 39 ongewervelden, 26 vissoorten, 10 amfibieën, een reptiel, een vogelsoort en een zoogdier beschreven in de landen van de oostelijke Himalaya: Nepal, Bhutan, noordoost India, zuidoost Tibet en het noordelijke deel van Myanmar. Deze regio met enorme bergmassieven, grote rivieren en ook met tropische zones is een van de meest rijke natuurgebieden ter wereld.
Kwetsbaar gebied
‘In de afgelopen zes jaar zijn hier gemiddeld 34 nieuwe soorten per jaar ontdekt. Dat we in de 21e eeuw zelfs nog een nieuwe apensoort vinden bewijst hoe uniek dit gebied is. Het moet goed beschermd worden voordat het te laat is.’, reageert Gert Polet van het WNF.
De natuurbeschermingsorganisatie wil met het rapport onderstrepen dat de Himalaya onder grote druk staat. Door lukrake ontwikkeling, zoals wegenaanleg, waterkrachtcentrales en mijnbouw is nu nog slechts 25% van de oorspronkelijke leefgebieden intact. Het WNF roept de overheden van de Himalayalanden op om te kiezen voor groene, duurzame ontwikkeling. 
 
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.