Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel nieuwbouw mogelijk zonder toetsing aan EU-luchtnorm

  •  
20-06-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_108449.jpg

© kaartje

De strenge Europese normen voor luchtvervuiling hoeven het gros van de Nederlandse nieuwbouwprojecten niet te frustreren. Dat schrijft minister Jacqueline Cramer van Milieu in een brief naar de Eerste Kamer. De minister stelt dat een strenge milieutoetsing slechts plaats zal vinden bij woningbouwprojecten waarbij de luchtverontreiniging (stikstofoxiden en fijn stof) toeneemt met drie procent of meer.
De strengere normen voor luchtkwaliteit zijn zonder veel publiciteit op EU-niveau vastgesteld in 2002. Het ging met name om maximumnormen voor blootstelling aan fijn stof en stikstofoxiden, die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Vanaf 2003 greep de Nederlandse Raad van State deze normen echter aan om diverse bouwprojecten te verbieden, zoals de aanleg van snelwegen, spitsstroken en woonwijken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten becijferde in 2005 dat de strenge EU-normen de Nederlandse economie een schadepost van zo'n 7,7 miljard euro opleverden.
De maatregelen die minister Cramer deze maand aankondigt, borduren voort op het beleid dat sindsdien is ingezet. Dit beleid stelt dat een bouwproject slechts door mag gaan als de luchtkwaliteit per saldo niet slechter wordt. Cramer heeft nu bepaald dat een verslechtering tot maximaal drie procent aanvaardbaar is, anders moeten projectontwikkelaars extra maatregelen treffen. In de praktijk betekent dit dat 3.500 van de 5.000 huidige nieuwbouwprojecten vrijgesteld zullen worden van toetsing. Daarnaast geeft de minister - zonder enige voorwaarde - het groene licht voor urgente wegverbredingen, de bouw van kleine kantoren, en de aanleg van grote nieuwbouwwijken.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.