Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel mosselbroed

  •  
02-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DSC_0311
Het is een goed mosseljaar, dit jaar! Letterlijk miljoenen jonge mosseltjes hebben zich bij elkaar gevestigd op grote 'banken' in de Waddenzee. Wat vooral opvalt is dat het westelijk deel van de Waddenzee nu zulke grote banken met jonge mosseltjes kent; een beeld dat tot voor kort alleen uit de oostelijke Waddenzee bekend was.
Klitten
In het voorjaar laten mosseltjes hun zaad en eitjes massaal vrij in het water. Als die elkaar weten te vinden groeien daar larfjes uit, die na enige tijd als minuscuul schelpje de bodem opzoeken. Alleen als de jonge mosseltjes bij elkaar op een plek met voldoende harde ondergrond terechtkomen heeft zo'n mosselbank kans van slagen. De schelpjes klitten dan in grote netwerken aan elkaar. Wat het ene jaar tot een goed mosseljaar maakt, en het andere niet, is grotendeels een mysterie.
Storm en vogels
Of een mosselbank de winter overleeft hangt van veel factoren af. Storm en ijsgang kunnen een bank van de plaat spoelen, maar ook vogels kunnen een jonge mosselbank tot de laatste schelp leegeten. 
Bruno Ens

© Rob Buiter

Bruno Ens op de jonge mosselbank bij De Cocksdorp, Texel.
Detailfoto mosselbank: Bruno Ens, SOVON Vogelonderzoek

Meer over:

mosselbroed
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.