Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Veel minder padden doodgereden dankzij avondklok'

  •  
25-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
454 keer bekeken
  •  
paddentrek2_tonneke64.jpg

© Fotograaf tonneke64

De avondklok blijkt een zegen te zijn voor trekkende padden. Terwijl de amfibieën ieder voorjaar volop worden overreden door verkeer, worden er door de lockdown nu minder diertjes platgereden. Wat IVN Natuureducatie betreft is dat in ieder geval een positief effect, want zelfs met de gewone pad gaat het helaas niet goed in Nederland.

Paddentrek

Afgelopen week is de paddentrek weer begonnen. Na hun winterrust gaan de padden ’s nachts op weg naar het water om daar te paren en eieren af te zetten. In het hele land zijn er werkgroepen met vrijwilligers actief om padden over te zetten, zodat ze onderweg niet worden overreden door verkeer.

De paddenwerkgroepen vreesden vooraf voor problemen door de avondklok, maar eigenlijk blijkt deze alleen maar positief te werken. Doordat er sowieso minder verkeer is als gevolg de lockdown en nagenoeg geen verkeer meer na 21.00 uur worden er nu veel minder padden platgereden.

Pad heeft het moeilijk

Sinds 2008 is het aantal padden maar liefst gehalveerd, zo blijkt uit waarnemingen van RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) met wie IVN nauw samenwerkt. Dat is ontzettend zorgelijk. De gewone pad is één van de algemeenste amfibieën in Nederland, des te opvallender dat de soort het moeilijk heeft. Ook in andere Europese landen, zoals Engeland en Zwitserland neemt de soort af. De oorzaak is nog onduidelijk, maar ligt mogelijk in een combinatie van verlies aan leefomgeving, intensivering van de landbouw, landschaps- versnippering door wegen en toenemende verkeersdrukte en klimaatverandering.

Daarom is het zo fijn dat mensen willen helpen om de pad te behouden door zich bij een werkgroep aan te sluiten. Maar ook kunnen mensen helpen door een klein vijvertje in de tuin aan te leggen en te zorgen voor goede (inheemse) beplanting. Op die manier ontstaan er meer plekken voor de pad om zich voor te planten en dus om de soort in stand te houden.

Bron: ANP

Meer over:

padden, paddentrek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.