Vroege Vogels

Veel methaanuitstoot door planten

  •  
12-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
256 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_159342.jpg
Planten ademen veel methaan uit, zo blijkt uit onderzoek van biologen van het Max Planck Instituut in Heidelberg. Deze ontdekking is erg verrassend te noemen en weerlegt alle eerdere theorieën over broeikasgassen.
Methaan (aardgas) is na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas. De afgelopen 150 jaar is de concentratie van methaan in de atmosfeer verviervoudigd. Eerder werd aangenomen dat dit vooral veroorzaakt werd door rijstvelden en vee, die samen zorgen voor een uitstoot van 600 miljoen ton methaan per jaar.
De wetenschap heeft daarbij een belangrijke bron over het hoofd te hebben gezien; de plant. Het is al lang bekend dat methaan ontstaat als er geen zuurstof in de buurt is, maar dat ook planten in een zuurstofrijke omgeving methaan kunnen uitademen was tot op de dag van vandaag onbekend.
Als de eerste bevindingen, opgedaan in het laboratorium, wereldwijd geldig zijn, heeft dat enorme gevolgen voor het inzicht in de huishouding van de atmosfeer. Het zou namelijk betekenen dat alle planten op aarde jaarlijks goed zijn voor 10 tot 30 procent van de methaanuitstoot.
Het verklaart ook een aantal natuurverschijnselen, zoals methaanwolken boven regenwouden, opgepikt door satellieten. Het heeft ook impact op internationale verdragen, zoals het Kyoto-protocol. Nu mogen landen CO2-uitstoot compenseren met de aanleg van bossen, maar dat blijkt dus niet zinvol.
Bron: Trouw
Heeft het nu wel zin heeft om bos aan te planten om het ene broeikasgas (kooldioxide) op te nemen indien datzelfde bos een ander broeikasgas (methaan) uitstoot? Het antwoord hierop is ‘ja’. Het opname-effect van kooldioxide is namelijk veel groter dan het effect van de extra methaanuitstoot. Het klimaateffect van bosaanplant is mogelijk wel iets minder effectief dan eerder was gedacht. De noodzaak van een gedifferentieerd klimaatbeleid wordt hiermee bevestigd.
Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.