Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel meldingen van 'ontsnapte' slangen

  •  
17-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
398 keer bekeken
  •  
ringslang

© ringslang - fotograaf amber33

Het warme weer leidt tot bovengemiddeld veel meldingen over gesignaleerde slangen en spinnen, zo stelt reptielencentrum Serpo desgevraagd. Maar volgens directeur Walter Getreuer gaat het in veel gevallen niet om ontsnapte dieren. “In ongeveer de helft van de gevallen heeft men gewoon inheemse slangen gespot, zoals bijvoorbeeld de ringslang.”
Door het warme weer zijn meer mensen buiten, waardoor het aantal waarnemingen van reptielen stijgt, zegt Getreuer. Daarnaast hebben veel mensen ramen en deuren open, waardoor reptielen die wel uit een terrarium ontsnappen eerder de weg naar buiten vinden.

Zwarte weduwe blijkt kogelspin

Dinsdagochtend meldde de politie op zoek te zijn naar een slang in Leerdam. Getreuer: “Ik zag op social media een foto van de slang. Ook in dit geval gaat het om een inheemse ringslang. Niet om een ontsnapt dier dus.” Hij krijgt ook veel meldingen binnen van waargenomen giftige zwarte weduwen. “Maar eigenlijk hebben mensen dan een inheemse kogelspin gezien, die daar op lijkt maar ongevaarlijk is.”

Python

In de Noord-Hollandse plaats Santpoort-Noord ontsnapte afgelopen weekend een python, maar het dier werd dinsdagochtend gevonden. Bewoners zouden zo bang zijn geweest dat ze niet meer thuis durfden te slapen. Maar pythons van een beperkte lengte zijn volgens Getreuer niet gevaarlijk voor de mens.
In Nederland kruipen sowieso nauwelijks reptielen rond die gevaarlijk zijn voor de mens. “In de havens zijn er wel eens verstekelingen, zoals een ratelslang of een cobra. En een enkele keer ontsnapt een giftige slang uit een terrarium. Maar meestal is er geen gevaar.”
Toch maant hij tot voorzichtigheid. “Neem altijd eerst een foto en stuur die op. Dan kunnen experts de risico's bepalen.”
Bron: ANP

Meer over:

warmte, ringslang
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.