Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel LIVE muziek!

  •  
28-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
joachim_eijlanders.jpg

© Joachim Eijlander - Fotograaf: Jasper Juinen Matangi Quartet La Cicala - Fotograaf: David Cenzer Enno Voorhorst

Van cello tot klavecimbel en van blokfluit tot klassiek gitaar. Vroege Vogels presenteert tijdens ons jubileum een keur aan bijzondere musici. Om zes uur trapt virtuoos cellist Joachim Eijlander af. Tot 12 uur speelt achtereenvolgens het Matangi Quartet (strijkkwartet), La Cicala (een duet van klavecimbel en blokfluit) en een van de beste klassiek gitaristen van ons land, Enno Voorhorst. De vijfde artiest is nog even geheim.
Joachim Eijlander
‘Als ik Bach speel wordt ik helder in mijn hoofd’. Aldus cellist Joachim Eijlander . Sinds zijn tiende is hij verknocht aan de cellosuites van de beroemde Duitse componist. Zondag direct na de uitzending van Vroege Vogels presenteert hij zijn nieuwe CD, met daarop de eerste, derde en vierde cellosuite van Johann Sebastian Bach. 
Vijftien jaar geleden richtte Eijlander het succesvolle Rubens Quartet op. Hij speelde de afgelopen jaren met gerenommeerde musici als Karl Leister, Lisa Larsson en het Borodin Quartet. 
Matangi Quartet
Vier jonge muzikanten vormen sinds 1999 het Matangi Quartet . Maria-Paula Majoor en Daniel Torrico Menacho op viool, Karsten Kleijer op altviool en Arno van der Vuurst op cello. Het Matangi Quartet speelt Nederlandse kamermuziek en musiceert vaak samen met klassieke musici als Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti en Severin von Eckardstein. In 2008 won het kwartet de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Chamber Music Competition in Weimar. Het Matangi Quartet bracht diverse cd's uitgegeven door Challenge Records International. De CD 'Testimoni' met Martin Fondse (samenstelling en vibrandoneon) en Eric Vloeimans (trompet) werd bekroond met de Edison Jazz prijs 2012. 
Direct na haar optreden in onze jubileumuitzending rijdt het Matangi Quartet door naar Voorburg alwaar ze een aantal bijzondere concerten geven op het Huygens Festival.  
La Cicala
Het is een barokensemble, met violen, cello, contrabas, klavecimbel en blokfuit. Alleen die laatste twee instrumenten zijn zondag te horen tijdens de jubileumuitzending van Vroege Vogels. Een duo afvaardiging van La Cicala doet Napels herleven bij het Naardermeer, met Inês d'Avena (blokfluit) en Claudio Ribeiro (klavecimbel).
Onlangs kwam hun debuut CD uit, ‘Dolce Napoli’, met sonates en concerti geschreven in het Napels van de 18e eeuw. Enkele werken die op de CD staan zijn pas recent ontdekt.
Enno Voorhorst
Een wonderbaarlijk mooie toon en een must voor elke gitaarliefhebber’. De laatste CD van gitarist Enno Voorhorst , ‘Around Barrios’ kreeg lovende kritieken in de pers. Op de plaat speelt Voorhorst Spaanse en Zuid-Amerikaanse gitaarmuziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Centraal staat de beroemde Paraguayaanse muzikant en componist Augustin Barrios, die velen na hem heeft beïnvloed.
Enno Voorhorst (1962) groeide op in een familie van musici en volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Kappel en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof. In 1992 won hij de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam. Hij speelt werk van Augustin Barrios, maar ook van Bach.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.