Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel landkaartjes deze zomer

  •  
14-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
landkaart.jpg

© Fotograaf: Riekev.

Het lijkt een erg goed jaar te worden voor het landkaartje. Deze vlinder van bosranden en tuinen heeft dit voorjaar al goed gevlogen. Blijkbaar waren de omstandigheden prima voor de groei van de rupsen. want er vliegen nu veel vlinders van de tweede generatie.
Veel landkaartje
Het landkaartje is geen zeer algemene vlinder, maar hij komt wel verspreid over het hele land voor. De soort leeft graag tussen bomen en struiken die in geheel open gebieden ontbreekt. Nu al worden er vele honderden gemeld op Waarneming en Telmee en de soort vliegt de komende weken nog volop. Deze vlinders planten zich goed voort. Waarschijnlijk zal er ook in september nog een derde generatie vliegen, zoals de laatste jaren door de klimaatverandering gebruikelijk is. Vroeger gingen de poppen van de tweede generatie in overwintering.
Uiterlijk
De landkaartjes die we nu te zien krijgen zijn aan de bovenzijde zwart met een witte band. De onderzijde heeft een prachtig patroon van kleuren en lijntjes en daaraan heeft de vlinder haar naam te danken. De landkaartjes in het voorjaar zijn heel anders van kleur, namelijk oranje van boven met donkerder lijnen en vlekken. De onderzijde is in de voorjaarsvorm vergelijkbaar met de zomergeneratie. De zwartwitte zomervorm wordt nogal eens verward met de kleine ijsvogelvlinder. Die heeft ook een donkere bovenzijde met een witte band. Deze zeldzame soort uit vochtige bossen in het oosten en zuiden van ons land is echter een flinke maat groter.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.