Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Veel kritiek op Shell over klimaatbeleid

  •  
22-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell_pixabay
Shell heeft tijdens zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering opnieuw de nodige kritiek gekregen over zijn beleid om CO2-uitstoot te verminderen. Volgens veel partijen doet Shell niet voldoende en moet het bedrijf zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden. Buiten de zaal protesteerden milieuactivisten die wilden dat Shell wordt opgedoekt.

CO2-doelen

Kritiek op de CO2-doelen van Shell kwam er vooral omdat het bedrijf zich ten doel heeft gesteld de uitstoot met een bepaald percentage te verminderen. Milieudefensie liet doorrekenen dat Shell zelfs aan zijn doelen kan voldoen als de CO2-uitstoot groeit en het bedrijf die CO2 vervolgens opvangt. Shell-topman Ben van Beurden reageerde daarop door te zeggen dat niet alleen Shell, maar ook de rest van de samenleving zich zal moeten aanpassen.
Van Beurden benadrukte dat Shell een koploper is in de olie- en gasindustrie, waarvoor Shell ook lof kreeg van een aantal aandeelhouders. Dat andere bedrijven niet ook milieumaatregelen nemen, is volgens hem een probleem. "Ik kan niet voor onze branchegenoten spreken. We zijn een groot bedrijf, maar in verhouding tot het wereldwijde energiesysteem zijn we heel klein."

Andere sectoren

Volgens de topman is Shell op de goede weg met zijn aanpak van klimaatverandering. Wel staat het olie- en gasbedrijf nog aan het begin van een "heel lang proces". CO2-reductie kan bovendien alleen aangepakt worden als ook andere sectoren zich aanpassen.
Bij de Britse branchegenoot BP werd de aandeelhoudersvergadering verstoord door milieuactivisten. Zij riepen dat de vergaderzaal een plaats delict was. De druk op BP neemt toe om ook daar meer te doen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Een klimaatresolutie die BP opriep om zich aan de in het klimaatakkoord van Parijs vastgelegde doelen te houden, werd met ruim 99 procent van de stemmen aangenomen.
Bron: ANP

Meer over:

co2, shell, klimaat

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar