Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel kleine vuurvlinders te zien

  •  
29-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kleine-vuurvlinder_01.jpg
De mooie nazomerdagen hebben weer veel mensen naar buiten gelokt. Eén van de veel gemelde vlindersoorten is de kleine vuurvlinder. Ook de komende dagen is deze nog te zien op plaatsen met bloeiende planten, aldus de Vlinderstichting.
Meer vlinders
De eerste generatie van de kleine vuurvlinder vliegt in mei, de tweede in juli en de derde en laatste begint eind augustus. Bijzonder aan die derde generatie is dat er dan vaak veel meer vlinders aanwezig zijn dan in de twee eerdere generaties. De vlinder kan tot ver in oktober nog worden waargenomen. Ook dit jaar is dat weer het geval. Zo zag vlinderaar Theo Kiewiet afgelopen dinsdag maarliefst 83 kleine vuurvlinders, verspreid over een stukje van de Kooiduinen op Ameland.
De vlinders waren vooral te zien op het duinkruiskruid. In het binnenland zijn ook jacobskruiskruid en bezemkruiskruid geliefd bij de vlinder. De kleine vuurvlinder is, zoals de naam al aangeeft, een kleine vlinder. Vliegend is hij, volgens de Vlinderstichting, niet makkelijk te herkennen, maar zodra hij gaat zitten gaan de vleugels open en zie je de warm oranje bovenvleugel, met zwarte stippen.
Graslandvlinder
De kleine vuurvlinder is een graslandvlinder. Bloemrijke bermen en halfnatuurlijke graslanden zijn favoriet. De mannetjes van de kleine vuurvlinder, die enige dagen eerder verschijnen dan de vrouwtjes, bezetten een territorium. Dat is een plek, meestal een pol bloeiende planten, die ze verdedigen tegen andere mannetjes en waar ze hopen een vrouwtje in te lokken. Kleine vuurvlinders moet je, volgens de stichting, zoeken op bloemrijke graslanden, duinen en bermen waar hun waardplanten (waarop de rupsen zijn gespecialiseerd) veldzuring en schapenzuring staan. Wel moeten er nu nog bloeiende planten zijn, want daarop concentreren deze najaarsvlinders zich.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.