Vroege Vogels

Veel grijze walvissen sterven van de honger

  •  
02-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Grijze walvis pixabay

© Grijze walvis - Bron Pixabay

Amerikaanse biologen zijn bezorgd over een ongewoon hoog aantal dode grijze walvissen aan de Amerikaanse westkust. Volgens de oceaan- en klimaatautoriteit NOAA zijn tussen januari en eind mei in Californië, Oregon, Washington en Alaska zo'n zeventig grijze walvissen aangespoeld. Dit is het hoogste aantal sinds het jaar 2000, toen een even grote sterfte van de tot 15 meter lange dieren werd waargenomen, aldus de autoriteit.

Ondervoeding en botsingen

De oorzaken van deze "ongewone sterfte" dit jaar moeten worden onderzocht, aldus de wetenschappers. Mogelijke doodsoorzaken zijn ondervoeding en botsingen met schepen. Volgens de biologen zijn veel walvissen in een verzwakte staat, wat in verband kan worden gebracht met slechtere voedselbronnen in de Arctische wateren. Grijze walvissen voeden zich met vlokreeften en andere kleine zeedieren. De wetenschappers willen onder andere de effecten van de opwarming van de zee op de voedselvoorziening onderzoeken.
Grijze walvissen (Eschrichtius robustus) leven nu alleen nog maar in de Stille Oceaan, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen een populatie in het westen en in het oosten van de Stille Oceaan. De Oost-Pacifische populatie overwintert voor de kusten van Californië en Mexico en brengt de zomer door in de voedselrijke Golf van Alaska. De totale populatie wordt momenteel geschat op 27.000 dieren.
Bron: ANP

Meer over:

walvis, walvissen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.