NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Veel eitjes sleedoornpage

25 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Eitje van een sleedoornpage

© Eitje van een sleedoornpage - Fotograaf: Hennepen

Nu de temperatuur weer even ‘normaal’ laag is worden er nauwelijks vlinders gemeld. Toch is er een aantal soorten waarvoor men nu wel op pad kan om ze te inventariseren. Er is een aantal vlinders die als eitje de winter doorbrengen. Deze kunnen uitstekend tegen de vorst en zullen koude perioden prima kunnen overleven. Een deel daarvan is goed te vinden als je weet waar en hoe te zoeken.
SleedoornpageEen soort waarover al vaker berichten zijn verschenen, is de sleedoornpage. Deze zeldzame vlinder leeft zo verborgen dat er op diverse plekken een stip op de verspreidingskaart staat hoewel er nog nooit een vlinder is gezien, omdat wél eitjes zijn gevonden. Om bij te houden hoe het met deze vlinder gaat, wordt dan ook niet gekeken naar de vlinder, maar worden vaste locaties jaar in jaar uit op de aanwezigheid van eitjes onderzocht. De voorlopige resultaten laten zien dat de sleedoornpage het goed heeft gedaan in 2015; op veel plekken zijn meer eitjes gevonden dan de jaren ervoor.EikenpageEr zijn meer pages die als eitje overwinteren en ook naar die eitjes wordt wel gezocht door vlinderliefhebbers. De bruine eikenpage is erg zeldzaam, maar van diverse plekken zijn ook deze winter al eiwaarnemingen binnengekomen. Van de veel talrijkere eikenpage, die verspreid door heel Nederland kan worden aangetroffen, is nog geen enkel eitje doorgegeven. Het probleem van deze soort is dat hij hoge grote uitgegroeide eiken gebruikt. De eitjes worden op de knoppen aan het einde van de takken afgezet en daar kun je gewoon vanaf de grond niet bijkomen. Als er takken uit een boom waaien of als er wordt gesnoeid, kunnen die takken wel worden onderzocht en dan worden er wel degelijk eitjes gevonden.IepenpageVoor de uiterst zeldzame iepenpage geldt hetzelfde. Ook die eitjes worden vaak in de kroon afgezet waardoor je ze moeilijk kunt vinden. Op een vliegplaats in Heerlen zal volgende week wel in een aantal iepen kunnen worden geteld, want hier moeten, vanwege een herinrichting, een aantal bomen worden verplaatst. Daarbij worden er takken gesnoeid en door deze goed te bekijken, kunnen we wellicht de eitjes van de iepenpage vinden. Door deze vervolgens te transplanteren naar levende bomen kan de vlindersoort hier mogelijk zonder schade de werkzaamheden overleven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.