Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel dode zeekoeten aangespoeld op strand Schiermonnikoog

  •  
17-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
dode zeekoet

© Ruurd Jelle van der Leij

Op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog zijn tientallen dode zeekoeten aangespoeld. Onderzoek moet duidelijkheid geven over de doodsoorzaak, meldt RTV Noord.
De vogels zijn gevonden door de kooiker van het eiland. De eigenaar van wildopvang Faunavisie in Westernieland reageert verbaasd: "Er spoelen wel vaker dode zeekoeten en andere vogels aan. Maar dat gebeurt normaal in het najaar. Dan wordt het water kouder en gaan de visjes die die vogels eten, dieper onder de oppervlakte zwemmen. Als die zeekoeten dan op de verkeerde plek zitten, dan krijgen ze te weinig voedsel en kunnen ze verhongeren."

"Maar nu spoelen de vogels aan in het voorjaar, als het zeewater warmer wordt en de vissen dus weer dichter onder de oppervlakte zwemmen. Dat maakt het bijzonder. Bovendien beginnen ze binnenkort aan hun broedseizoen. Dat is al met al niet gunstig voor de vogels."

De vogels worden naar de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht gestuurd voor onderzoek.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.