Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Veel dieren in veehouderij gaan te vroeg dood'

  •  
20-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vleeskuiken - publiek domein

© Bron: ed_davad - Pixabay

Ieder jaar bezwijken er miljoenen dieren in de veehouderij aan infecties of ziektes in de stal. Ook drogen beesten uit omdat ze te zwak zijn om bij water en voedsel te komen, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier maandag.

Uitval

De dieren sterven voordat ze slachtleeftijd of het einde van de productieperiode hebben bereikt. Het percentage 'uitval' zoals de sector het zelf noemt is het hoogst bij jonge dieren.
Volgens de organisaties is de sterfte in absolute aantallen het grootst bij vleeskuikens die in korte tijd worden vetgemest (20 miljoen), legkippen (6 miljoen) en varkens (5 miljoen). Opvallend is dat ook veel jonge geiten vaak voortijdig sterven, 23% van de lammeren sterft. Nederlandse veehouders houden in een jaar ongeveer 550 miljoen dieren, aldus Wakker Dier dat zich onder meer baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2016.

Goedkoop vlees

Volgens Wakker Dier zorgen de omstandigheden waarin de dieren worden gehouden voor ziekte en stress waardoor veel dieren sterven voor ze geslacht zouden moeten worden. “Omdat de supermarkten zo goedkoop mogelijk vlees willen verkopen, krijgen boeren niet genoeg geld om beter voor hun dieren te zorgen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Bron: Wakker Dier, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.