Vroege Vogels

Veel dagvlinders in warm weekend

  •  
03-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
atalanta_ekster.jpg

© Fotograaf: ekster

In het weekend van 1 en 2 november zijn er bijna 2000 dagvlinders gemeld via de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. Er waren maar liefst 17 soorten actief deze dagen. De atalanta was de grote winnaar.
Atalanta's
Bijna 900 atalanta’s zijn er gezien. Opvallend was dat vooral in de ochtenduren er veel trekkende atalanta’s werden doorgegeven. De atalanta is een trekvlinder die normaal gesproken in het najaar naar het zuiden vliegt. De soort kan flinke vorst niet overleven.
Winterslaap
De posities 3 tot en met 6 van de toptien waren in handen van vier soorten die in ons land als vlinder overwinteren. Zij zijn met dit warme weer nog actief, maar gaan in winterslaap zodra de koude intreedt. Dagpauwoog en kleine vos overwinteren ook wel in huizen en schuurtjes en deze kun je de komende dagen en weken dus binnenshuis vinden. Het beste wat je met zo’n vlinder kunt doen is hem koud wegzetten, want twintig graden vorst kunnen ze prima overleven, maar juist warmte is dodelijk. Citroenvlinder en gehakkelde aurelia kruipen als vlinder weg in groenblijvende struiken en gaan daar in winterslaap.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Bron: Natuurbericht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.