Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel dagpauwogen dit voorjaar

  •  
09-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
dagpauwoog_chrisfotos

© Dagpauwoog - fotograaf chrisfotos

De dagpauwoog is een algemene vlinder in Nederland, maar dit voorjaar is hij wel erg talrijk. Het warme weer in september van vorig jaar lijkt heel positief te zijn geweest voor deze kleurrijke vlinder.
Dagpauwogen zijn onmiskenbaar door de fraaie bruinrode kleur met de opvallende ogen op de voor en achtervleugels. Hij komt in het hele land voor en wordt vaak gezien in tuinen. Zeker in de zomer, als de vlinderstruiken bloeien, is het een echte tuinvlinder.

Overwinteraar

Het is een soort die als vlinder overwintert. In de nazomer zoeken ze koele beschutte plekken op en gaan daar in winterslaap. Op de eerste zonnige voorjaarsdagen komen ze tevoorschijn. Dit voorjaar was hij buitengewoon talrijk. Er zijn in maart van dit jaar bijna 6500 meldingen geweest van meer dan 9000 individuen. Ter vergelijking, in 2016 waren er 416 meldingen uit maart en in 2015 waren dat er 515.

Relatief hoog aantal

Dit jaar was maart erg zonnig en relatief warm, dus is het logisch dat er heel veel vlinders, ook dagpauwogen, worden gezien. Beter is om te kijken naar het relatief aantal, dat is het aantal waarnemingen van dagpauwoog gedeeld door de waarnemingen van alle dagvlinders samen. Ook dan blijkt 2017 een topjaar. Bijna 25% van alle vlinderwaarnemingen in maart had betrekking op de dagpauwoog.

Extra generatie

Het is bij vlinders, zoals bij veel insecten, heel normaal dat er grote fluctuaties van jaar tot jaar optreden. Weersomstandigheden, maar ook natuurlijke vijanden kunnen grote invloed hebben. De piek die we dit voorjaar bij de dagpauwoog zien, wordt veroorzaakt door het vorige jaar. Uit de gegevens van het Landelijk Meetnet Vlinders blijkt dat de dagpauwoog in 2016 een extra generatie had. Die heeft geprofiteerd van de buitengewoon warme en zonnig septembermaand. Dit betekende dat veel dagpauwogen in overwintering gingen en ook de winter was blijkbaar gunstig.

Voortplanting

Op dit moment zijn de dagpauwogen druk met de voortplanting. Mannetjes bezetten territoria langs bosrandjes en hopen daar een vrouwtje te versieren. De vrouwtjes zullen de komende weken hun eitjes afzetten op brandnetel. Dat doen ze met wel 50 of 60 eitjes bij elkaar en over een anderhalve maand kunnen we dan ook flinke groepen rupsen tegenkomen. Maar of we, in vervolg op de grote aantallen in het voorjaar, deze zomer weer veel dagpauwogen zullen zien is ook afhankelijk van de omstandigheden.
Bron: Vlinderstichting

Meer over:

dapauwoog
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor