© bron: pixabay
De voedingsindustrie verwerkt PFAS, de verzamelnaam voor allerlei vet- en vochtafstotende chemicaliën, in wegwerpverpakkingen. Eén op de drie zakjes en bakjes waarin consumenten een vette of olierijke hap kopen, bevat chemicaliën uit de PFAS-groep. Acht Europese milieu- en consumentenorganisaties, waaronder Tegengif in Nederland, kwamen tot die conclusie na een steekproef waarbij ze de samenstelling van honderd wegwerpverpakkingen van voedsel onderzochten, van pizza- en hamburgerdozen tot pastaschalen en wrapwikkels. Dat meldt Trouw.
Tot de "grote verbazing" van de milieugroepen, die hun onderzoek uitvoerden in samenwerking met laboratoria, lag de concentratie PFAS het hoogst in verpakkingen die gemaakt zijn van natuurlijke vezels, zoals plantenpulp of riet. Deze verpakkingen zijn in opkomst, als alternatief voor plastic en gelden als milieubewust. Dat juist in deze verpakkingen relatief veel PFAS werd gevonden, is volgens de milieuorganisaties uit onder meer Tsjechië, Denemarken, Frankrijk en Duitsland dus opmerkelijk, aangezien ze worden gepromoot als recyclebaar of biologisch afbreekbaar. PFAS-stoffen staan erom bekend nooit af te breken, en hebben daarom de bijnaam 'forever chemicals'.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.