Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel burgemeesters op Nederlandse stranden

  •  
10-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Grote burgemeester

© Jonge grote burgemeester in de haven van Scheveningen. Fotograaf kasteelheertje.

Zowel grote als kleine burgemeesters worden nu veel gezien langs de Nederlandse kust. De van oorsprong veelal op de Noordpool voorkomende meeuwachtigen zijn waarschijnlijk door de stormen op de Noordzee en Noorse zee richting Nederland geblazen, dit meldt de website van Nature Today.
In de haven van Harlingen filmde Remco Ploeg een grote burgemeester die een platvis naar binnen probeert te werken.

Kleine en Grote

Er bestaan twee soorten burgemeesters; de kleine en de grote. Het zijn zeldzame meeuwen die beide als juveniel en als adult (vrijwel) witte vleugels en handpennen hebben. Dit is dan ook het grootste verschil met andere meeuwen, zoals de zilvermeeuw. Het belangrijkste onderscheid tussen beide burgemeesters zit hem, zoals de naam al doet vermoeden, in de grootte. De 'grote' is namelijk ongeveer 10 cm groter dan de 'kleine'.
Kleine burgemeester

© Op de Zuidpier van IJmuiden. Fotograaf o.w.zijlstra.

Jonge kleine burgemeester op de Zuidpier van IJmuiden. Fotograaf o.w.zijlstra.

Zelf een burgemeester zien

Januari vormt de meest kansrijke maand om de (vooral jonge) vogels te zien. Je kunt ze vooral tegenkomen langs de Nederlandse kusten, maar ook in het binnenland zijn ze waargenomen (Amsterdam em Amersfoort).
Op de Nederlandse stranden storten ze zich op de aangespoelde zeesterren, zwaardscheden en andere schelpdieren, die door dezelfde storm op de Noordzee massaal zijn aangespoeld. Kijk ook op waarneming.nl om uit te vinden waar overal burgemeesters gezien zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.