Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veehouders moeten werk maken van mest

  •  
03-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ammoniak.jpg
Veehouders krijgen wat langer de tijd om aan te geven hoe ze ervoor gaan zorgen dat er minder ammoniak vrijkomt door dierlijke mest. Minister Jacqueline Cramer (VROM) heeft woensdag laten weten dat ze de boeren tot 1 april 2010 de tijd geeft.
Eigenlijk hadden de plannen er al per 1 januari 2010 moeten zijn. Veehouders hoeven dan nog niet aan eisen over ammoniak te voldoen, als ze maar een plan hebben klaarliggen hoe ze daar in de toekomst wel aan gaan voldoen. De houders van pluimvee, varkens en melkvee krijgen dan uiterlijk twee jaar de tijd om hun stallen aan te passen of nieuwe te bouwen. Een bedrijf dat verhuist, krijgt tot 2013 om te voldoen aan de nieuwe regels.
Cramer zegt dat per 1 januari 2013 de gehele beoogde reductie van de voor de natuur schadelijke ammoniak moet zijn bereikt. 90 procent van alle ammoniak is afkomstig van de veehouderij.
LTO Nederland stelt in een reactie dat veehouders niet alleen moeten investeren om te voldoen aan milieu-eisen, maar ook aan eisen rond dierenwelzijn. ,,Er is eerst zicht nodig op de gevolgen van de maatregelen en ze moeten in samenhang worden bekeken,'' vindt LTO Nederland. De organisatie noemt het ,,voorbarig'' dat nu een actieplan over het ammoniakbeleid naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.