Veehouderij bij natuurgebied niet 'op slot'
• 02-07-2008
• leestijd 2 minuten
Het landelijk toetsingskader ammoniak, van belang voor veehouders in de buurt van beschermde natuurgebieden, is juridisch niet houdbaar gebleken. Daarvoor in de plaats moet maatwerk komen van de provincie, dat ruimte laat voor ,,gebiedsgerichte saldering''. De uitbreiding van de ene veehouderij kan dan worden goedgemaakt door een afname bij de andere.
Dit staat in een rapport, dat minister Gerda Verburg (Landbouw) maandag in ontvangst nam en dat zij nu gaat bespeken met belanghebbenden.
Een werkgroep onder leiding van voormalig Europees topambtenaar Carlo Trojan suggereert in het rapport dat de gebiedsgerichte saldering gepaard kan gaan met de aanvullende maatregel van ,,gefaciliteerde'' bedrijfsbeëindiging.
De commissie verhoogt of verlaagt niet het plafond van de totale uitstoot van ammoniak. Wel is het in de toekomst aan het bevoegd gezag om te beoordelen of uitbreiding van een veehouderij wel of niet leidt tot een verslechtering van de natuur in de omgeving. Daarbij moet niet alleen rekening worden gehouden met de uitstoot van het betreffende bedrijf, maar ook met de ammoniak die er al in de lucht hangt en met de invloed van verkeer en industrie.
De werkgroep concludeert ook dat Nederland de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn, die de natuurgebieden moet beschermen, niet strenger in eigen wetgeving heeft vertaald dan andere landen. In de praktijk blijkt echter wel dat in ons land veel sneller naar de rechter wordt gestapt en dat de rechtspraktijk leidt tot strenge normen aan de uitstoot van stikstof. De werkgroep beveelt aan de mogelijkheden te onderzoeken om alleen rechtstreeks belanghebbenden toegang te geven tot de rechter.
LTO Nederland zegt dat de commissie-Trojan ,,nuttige aanbevelingen doet voor de langere termijn''. ,,Voor acute problemen van individuele ondernemers is op korte termijn helaas nog geen oplossing'', aldus LTO. Volgens deze organisatie wordt de ontwikkeling van duizenden bedrijven geblokkeerd.
Bron: ANP