Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veebranche wil af van ‘dierextremisme’

  •  
08-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
leghen

© Leghen - Bron Animal Rights

Landbouworganisatie LTO Nederland en de POV (Producentenorganisatie Varkenshouderij) zijn de acties van dierenwelzijnsorganisaties zat. Ze gaan boeren helpen bij het doen van aangiftes tegen zogenoemd 'dierextremisme'.

Illegaal verkregen beelden

Maandag zei LTO al een van de organisaties, Animal Rights, te willen aanpakken. Aanleiding daarvoor zijn “illegaal verkregen beelden” bij boerenbedrijven in de afgelopen maanden, aldus een woordvoerster van LTO. Animal Rights kwam maandag opnieuw met in kippenschuren gemaakte undercoverbeelden. Volgens de dierenrechtenorganisatie gaat het om bedrijven in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen (België). Daarop zijn kale en verzwakte leghennen te zien die nog amper kunnen lopen. Ook liggen er dode kippen in de stallen, soms al in verregaande staat van ontbinding.
Volgens LTO houden de demonstranten protesten bij veehouderijen, breken ze in en sturen ze 'doodskaarten' naar boerenfamilies en plakken ze stickers met lasterteksten op vlees in supermarkten. ,,Het gaat te ver. Zij intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dat gaat boeren niet in de koude kleren zitten'', aldus Marc Calon, voorzitter van LTO.

Reactie Animal Rights

“Waarom zou je iets aan de misstanden doen als je ook de boodschapper kan aanpakken?”, reageert Erwin Vermeulen van Animal Rights. “We wachten af tot het een zaak wordt, dan kunnen we ons verhaal doen. Dat willen we juist. Wij vinden dat het legitiem is om te filmen op dit soort locaties.”
Volgens LTO en PVO wordt samengewerkt bij de aanpak met de nationale politie en wordt “alle economische schade die door het extremisme wordt veroorzaakt door de brancheorganisaties in kaart gebracht”.
Bron: ANP

Meer over:

veeteelt, misstanden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

wilm
wilm10 jan. 2019 - 17:03

Dierextremisme krijg ik te zien op deze afschuwelijke filmpjes. Maar wie is hier extreem? De filmers? Of de diermishandelaars? Of de betrokken kippen in Nederland of ergens anders is vind ik niet zo interessant. Dit mag nergens gebeuren.

Yvonne_909
Yvonne_9099 jan. 2019 - 17:30

Helemaal prima dat beelden van de vele misstanden in de bio-industrie naar buiten worden gebracht. Zou niet nodig hoeven zijn als de branche dierenleed zelf zou verminderen. Maar helaas doet deze wrede branche dat niet. Er zijn boeren die zeggen kom maar bij ons in de stal kijken, maar wat krijgen wij dan op zo'n moment te zien? Een mooi gemaakt plaatje die veelal niet strookt met de werkelijkheid. Want kijkers mogen alleen maar op gereguleerde tijden komen, wat gebeurt er allemaal buiten die kijkersmomenten? Er zullen best boeren zijn die "goed" (voor zover je daar van kunt spreken)  met hun dieren omgaan maar het gros denkt m.i. alleen maar aan het geld wat het op moet leveren en niet aan het dierenwelzijn. Zolang zeugen nog tussen de beugels liggen en tig biggen per jaar moeten produceren kun je dan ook niet spreken van dierenwelzijn, enkel van dierenmisbreuk, dierenmishandeling, dierenkwelling, etc.Misstanden aan de kaak stellen is dan ook prima. Ben het wel met het LTO eens dat boeren en hun gezinsleden niet bedreigd hoeven te worden. Dat gaat alleen maar averechts werken en kweek je over het algemeen geen goodwill mee bij de mensen die je juist wilt informeren. Vraag mij ook al of je dan voor de dieren bereikt wat je zou willen bereiken. Zag laatst een stuk op tv over "kweekvlees", vlees waar geen dier voor gefokt, mishandeld en geslacht hoeft te worden. Zouden ze hier in Nederland (en wereldwijd) ook eens wat meer naar moeten kijken. Wordt in de VS al mee gewerkt.

YvonneV
YvonneV9 jan. 2019 - 16:30

wij willen graag af van dierenmishandeling extremisten

Robert56
Robert569 jan. 2019 - 13:14

Wat een gotspe. Die LTO spoort echt niet. De veroorzaker van het kwaad daar moeten we juist vanaf niet de boodschapper.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.