Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vee uit de uiterwaarden gehaald ivm hoogwater

26 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
uiterwaarden_5b81aff1d8d2e_medium

UIterwaarden bij Culemborg

© Fotograaf Jeanet1

Kuddebeheerders zoals Free Nature, Ark Natuur en Taurus halen deze dagen hun loslopende vee uit de uiterwaarden van de grote rivieren. Reden is dat de waterbeheerders een kleine hoogwatergolf verwachten, waardoor de uiterwaarden volstromen. De paarden en runderen worden naar hooggelegen droge plekken gedreven.

Onder andere in de Kleine Willemswaard bij Tiel en in de uiterwaarden van de Waal bij Oosterhout en Lent brengen de kuddebeheerders Schotse hooglanders en wilde paarden op het droge. Veehouders krijgen een waarschuwing van de waterschappen.

Rivier buiten de oevers

Rijkswaterstaat voorziet dat de Maas in het weekeinde buiten de oevers zal treden. Deze regenrivier wordt gevoed door regen en smeltwater van sneeuw. In de Ardennen is de afgelopen week veel sneeuw gevallen, maar vanaf woensdag gaat het dooien. Het zachtere weer zorgt dan ook voor veel regen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

De Rijn en de Waal staan woensdag naar verwachting al wat hoger en zakken dan weer. Daarna bereikt de Rijn bij Lobith medio volgende week het hoogste punt doordat er veel water vanuit het Zuid-Duitse stroomgebied wordt aangevoerd. De hoogwatergolven zullen voor zover bekend niet voor problemen met de waterveiligheid zorgen, maar kijken naar het hoge water is wel een geliefd toeristisch uitstapje.

Bron: ANP

Meer over:

uiterwaarden, vee

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar