Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vee in de stal lijdt vaak onnodig aan hittestress

  •  
14-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Henk Klaassen en Jan van Schip

Pluimveehouder Henk Klaassen en onderzoeker Jan van Schip van de Universiteit van Utrecht

© Henny Radstaak

Niet alleen koeien die met deze warme dagen geen schaduw in de wei kunnen vinden hebben last van de hitte, ook de temperatuur voor vee dat in de stal staat kan vaak omlaag. Gedurende een hittegolf loopt de temperatuur in stallen vaak ook hoog op, waardoor het te warm wordt voor o.a. varkens, koeien en kippen. Jan van Schip van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voelt zich een missionaris: hij adviseert dierenartsen en veehouders hoe ze de temperatuur in de stallen op peil kunnen houden, zodat het vee geen last krijgt van hittestress. Afgelopen week opende Stichting wAarde in Vroege Vogels Radio een meldpunt waar info kan worden doorgegeven over vee dat zonder schuilmogelijkheden in de zon staat te bakken.

Ook luchtvochtigheid is belangrijk

“Niet alleen de tempertuur speelt een rol”, legt Van Schip uit, “maar ook de relatieve luchtvochtigheid en de luchtsnelheid”. Met ventilatoren regel je de luchtsnelheid in stallen en daarmee breng je de temperatuur omlaag. Zo daalt de tempeartuur met een luchtsnelheid van drie meter per seconde al gauw zo’n zes graden. “Ik vind dat alle varkenshouders, rundveehouders en pluimveehouders een relatieve luchtvochtigheidmeter in hun stallen moeten hebben om een juiste inschatting te maken van wat het dier voelt”, vindt hij. “En heel veel veehouders hebben zo’n meter niet, daar valt nog wel wat missionariswerk aan te verrichten”. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker dieren hun warmte kunnen kwijtraken. “Het is vaak een kwestie van zorg”, zegt Jan van Schip. “Schaduw creëren en ventilatie”. 

Minder opbrengst

De onderzoeker vindt dat veehouders hun rundvee bij temperaturen van boven de 20 graden niet naar buiten moeten doen. “Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Veehouders kunnen vaak gewoon de tuinslang pakken, de dieren natspuiten en daarna weer met de ventilatoren die in de meeste stallen aanwezig zijn, ze weer droogföhnen”. Voor de veehouders zelf is het ook van belang dat hun dieren niet aan hittestress lijden. “Zo gaan koeien minder melk geven bij een temperatuur hoger dan 20 graden. Het kost boeren dus ook gewoon geld”, legt Van Schip uit. "Ook kippen gaan bij langdurige hitte minder eten en leggen daardoor minder eieren", voegt pluimveehouder Henk Klaassen uit Barneveld er aan toe. Volgens Van Schip zorgt Klaassen met zijn klimaatsysteem in de stal goed voor zijn 12.000 biologische kippen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.