Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vechtende Konikpaarden weer tot rust

  •  
26-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Konik paarden

© Bron: Fokko Erhart / wildernisfoto.nl

Begin juni is er een bericht verstuurd naar aanleiding van vechtende hengsten in de Konikkudde in de Klompenwaard. Inmiddels is de rust terug gekeerd in de paarden kudde. Dit komt voor een belangrijk deel omdat de merries gedekt zijn, waardoor er geen directe aanleiding voor de hengsten is om te strijden.
Littekens
De afgelopen weken heeft de eigenaar van de paarden (FREE Nature) met extra aandacht gekeken naar de verwondingen van de paarden, maar het bleek dat medisch ingrijpen niet nodig is geweest. De wonden van de hengsten zijn uit zichzelf hersteld, wel hebben sommige paarden littekens overgehouden aan de strijd.
Natuurlijke begrazing
In opdracht van de terreineigenaar Staatsbosbeheer zet FREE Nature Konikpaarden (en runderen) in voor natuurlijke begrazing. Het doel daarbij is om de dieren zo veel mogelijk hun gang te laten gaan. Bijvoorbeeld door meerdere mannelijke en vrouwelijke dieren bij elkaar te laten lopen, waardoor er jaarlijks veulens worden geboren en veel interacties zijn tussen de paarden. Het is belangrijk dat de paarden veel in beweging zijn, want in deze tijd van het jaar is er uitbundig veel te eten en daardoor wordt voorkomen dat de paarden te dik worden. 
Als gevolg van het gekozen beheer komen er in deze tijd van het jaar veel bloemen tot bloei, waardoor er veel insecten leven. Insecten die op hun beurt weer gegeten worden door verschillende soorten zangvogels, als Bosrietzanger, Sprinkhaanzanger en Roodborsttaput
Bron: FREE Nature

Meer over:

konik-paarden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.