Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vechtende geoorde futen, nest van de buidelmees en veldkrekel

  •    •  
05-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1283 keer bekeken
  •  

Een gevecht tussen twee geoorde futen, hoe een buidelmees een bijzonder nest bouwt en een veldkrekel die zijn typische geluid maakt. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending van Vroege Vogels TV. De winnende video van deze week: de vechtende geoorde futen van Sander Dreschler! Het mannetje van de geoorde fuut duldt tijdens het broedseizoen geen ander mannetje in zijn territorium. Dat daar soms ruzie van komt zien we hier prachtig in beeld!  

Schuwe veldkrekel in beeld

Mannelijke veldkrekels maken het typerende geluid door hun vleugels over elkaar te wrijven. Hoewel ze meer dan 2 cm groot kunnen zijn, is het een uitdaging om een veldkrekel te zien. Ze horen je al van ver aankomen en vluchten dan snel weg. Dat Ab Wisselink deze veldkrekel kon filmen, is dus heel bijzonder!

Wat extra leuk is: de veldkrekel mag zich in 2024 Insect van het Jaar noemen. Bekijk de video over de bekendmaking van het Insect van het Jaar of lees meer over de veldkrekel in dit artikel.

Ransuil inspecteert braakbal

Ransuilen eten voornamelijk vogels en kleine muizen. De haren en botjes van deze prooien kunnen ze niet volledig verteren. Daarom braken ze die weer uit. Daisy Ausma filmde dit exemplaar die na het braken zijn eigen braakbal nog even lijkt te inspecteren.  

ransuilen

Roestende ransuilen

© Fotograaf Theo de Wild

Adder warmt op in de zon

Na hun winterslaap zoeken adders een beschutte plek om op te warmen in de zon. Het mannetje heeft die zon hard nodig om zijn spermacellen verder te ontwikkelen. Pas daarna kan hij op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Gefilmd door Erik van Halem. 

Voor onze YouTubeserie 'Maar Natuurlijk" ging presentatrice Raïsha Zeegelaar op zoek naar slangen in Nederland. Bekijk de aflevering in onderstaande video. Wil je meer zien van deze Vroege Vogels YouTubeserie met Raïsha? Volg al haar natuuravonturen dan op ons YouTubekanaal!

Het bijzondere nest van de buidelmees

Met een lange telelens kon Jan Veldman deze prachtige beelden maken van een buidelmees die een nest bouwt. "Ik was volledig gecamoufleerd en maakte de beelden vanaf 15 meter afstand. Zo werden de vogels totaal niet verstoord", zegt hij. "Wel werd ik zelf een paar keer gestoord door een tractor die op een halve meter afstand rakelings langs mij reed." De camouflage deed dus blijkbaar goed zijn werk. Buidelmezen maken hun bijzonder nest onder andere van het pluis van lisdodde en wilgen. Ze hangen de constructie aan een tak in een boom.

20220602_TV_buidelmees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.