Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vechten voor de laatste tapuiten

  •  
23-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tapuit_LubbertSpaanse

© Tapuit - fotograaf LubbertSpaanse

In de duinen van Noord-Holland ziet onderzoeker Herman van Oosten de laatste tapuiten verdwijnen. Met nestkasten en kippengaas probeert hij de laatste nesten te beschermen tegen rovers, want dat lijkt op dit moment de druppel die de tapuitenemmer doet overlopen.

Konijnengebrek

Eén van de problemen van de broedende tapuiten in Nederland is een gebrek aan nestholten. Deze vogels broeden meestal in konijnenholen, maar door verschillende virusziekten in de afgelopen decennia, is het aantal konijnen – en daarmee konijnenholen – drastisch teruggelopen. 'In mijn onderzoeksgebied in de duinen bij Castricum heb ik daarom vijftig loodzware nestkasten ingegraven', vertelt Van Oosten. 'Dit jaar wordt er in twee van die kasten ook gebroed!'

Kippengaas

Een ander probleem is predatie, bijvoorbeeld door vossen. 'Vossen graven de konijnenholen uit waar de vogels in broeden. Dat probeer ik te voorkomen door een stuk kippengaas om de ingang vast te maken. Met die methode heeft mijn collega-onderzoeker Stef Waasdorp in het Aekingerzand al veel succes geboekt.' Maar bij het controleren van een konijnenhol waar vorige week nog een tapuit in broedde, merkt Van Oosten dat kippengaas niet alle problemen kan voorkomen. Het nest blijkt verlaten. 'Ik heb wel gezien dat roofvogels gebruik maken van het moment dat een volwassen tapuit het donkere hol uitkomt en even moet wennen aan het felle licht. Dat kan voor bijvoorbeeld een sperwer net genoeg tijd zijn om een vogel te snaaien. Mogelijk is dat ook hier gebeurd.'
Bij de foto: Herman van Oosten checkt een verlaten nest van een tapuit in een konijnenhol. Met de waarschijnlijke predatie van dit broedende vrouwtje, is eenderde (1) van alle (3) paartjes tapuiten van dit jaar in het Vogelduin bij Castricum verloren gegaan. (foto: Rob Buiter)
Herman van Oosten

© foto: Rob Buiter

Meer over:

tapuit,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.