Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vechten om vuilnis

  •  
26-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Vroeger hadden we een afvalberg, nu dreigt er een afvaltekort. Dat komt doordat het aantal afvalverbrandingsovens de laatste jaren is toegenomen. En er komen er  nog meer! Pal aan de rand van (werelderfgoed?) Waddenzee is de bouw gestart van een oven die overbodig lijkt en bovendien ernstige vervuiling in de aangrenzende natuur kan veroorzaken.
Het tv-programma Zembla zendt zondagavond een documentaire over het afvalprobleem uit. Daarin zegt een bezorgde Prof. Lucas Reijnders: “Dat er nu nog nieuwe ovens worden bijgebouwd, vind ik te gek voor woorden. Als we beter recyclen hebben we in Nederland genoeg aan één of hooguit twee ovens.” Bij de VAR, een groot recyclebedrijf in het Oosten van het land, merken ze nu al dat er veel minder afval wordt aangeboden. “Doodzonde”, zegt de directeur van het bedrijf mevrouw H. de Vries.
De centrale in Friesland zal geen afvalverbrandingsoven gaan heten maar eufemistisch de Reststoffen Energie Centrale. Over de afvalproblematiek een gesprek met documentairemaker Ton van der Ham.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.