Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Varkensstallen van de toekomst

  •  
06-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken_07.jpg
De individuele behoefte van het varken staat er centraal en efficiëntie en duurzaamheid gaan er hand in hand. Zo zien de varkensstallen van de toekomst eruit. Tenminste als het aan de Wageningen Universiteit ligt.
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaf Wageningen UR Livestock Research opdracht voor dit project, met de naam Varkansen, naar aanleiding van de Toekomstvisie duurzame veehouderij. De universiteit ontwikkelde drie stallen met de namen De Pagode, de Pijler, en de Parel.
De stallen, die alleen nog op papier bestaan, zijn goed voor varken, milieu, ondernemer en burger en moeten worden uitgerust met nieuwe systemen. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld het varken volledig in te zetten als kringloopdier, waarbij varkens worden gevoerd met voedsel dat mensen verspillen. Ook zouden in deze stallen afvalproducten als urine, mest en warmte beter moeten worden gescheiden en hergebruikt.
Voor Varkansen hebben varkenshouders, stallenbouwers, regionale beleidsmakers, belangenorgansiaties en onderzoekers gewerkt aan de stalontwerpen. De bedoeling is dat LTO Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming, Centrale Organisatie voor de Vleessector, Rabobank en Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie gaan helpen de duurzame stallen in praktijk te brengen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.