Vroege Vogels

Varkenssector roept op besmet Duits gebied te mijden

  •  
06-03-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

Veehandelaren, slachterijen en varkenshouders roepen agrarische bedrijven op om van zondag tot en met dinsdag het gebied in Duitsland te mijden waar varkenspest is uitgebroken. Inmidels is op twee bedrijven in Noord-Rijnland-Westfalen de besmettelijke veeziekte vastgesteld.
Vrijdag riep landbouworganisatie LTO ook al op om het gebied, enkele tientallen kilometers ten oosten van Enschede, links te laten liggen. Zaterdag voegden zich nog een aantal andere organisaties uit de varkenssector zich bij deze oproep. Ze vrezen grote schade voor hun bedrijfstak als de varkenspest ons land bereikt.
De Duitse autoriteiten maakten vrijdagmiddag bekend dat op een boerderij in Haltern, ongeveer 60 kilometer over de grens bij Winterswijk, de varkenspest is uitgebroken. Daar is dus inmiddels een tweede besmetting bijgekomen.
De organisaties, waaronder de Centrale Organisatie voor de Vleessector, de vakgroep Varkenshouderij van de LTO en de Nederlandse Varkenshouders Vakbond, zouden het liefst zien dat geen enkel Nederlands bedrijf zich in het besmette Duitse gebied begeeft. Dinsdag komen ze weer bij elkaar om de situatie te bespreken.
Minister Veerman (Landbouw) gelastte direct na de bekendmaking van de uitbraak een dubbele schoonmaakbeurt van de veewagens met varkens uit Duitsland. Deze extra ontsmetting moet voorkomen dat de vrachtwagens het virus mee terugbrengen naar Nederland.
In 1997 brak de klassieke varkenspest (KVP) zoals de dierziekte officieel heet, uit in Nederland. Een jaar later was het voor varkens zeer besmettelijke virus bestreden. Om de ziekte uit te bannen zijn toen twaalf miljoen dieren afgemaakt. In totaal raakten 1700 varkenshouderijen betrokken bij deze crisis.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.