Varkenshouders Milieukeur stoppen met castreren van biggen
• 06-09-2007
• leestijd 2 minuten
De 22 varkenshouders die zijn aangesloten bij de ketenorganisatie van Milieukeurvarkensvlees De Hoeve stoppen geheel met het castreren van biggen. De Hoeve reageert hiermee op de discussie die momenteel in de varkenshouderij plaatsvindt over het al dan niet verdoofd castreren van biggen. De Hoeve vindt met hun besluit een grote stap voorwaarts in de verbetering van het welzijn voor varkens te hebben gezet. De deelnemers van De Hoeve nemen deze maatregel omdat zij op een goede, heldere manier willen inspelen op de stijgende vraag naar dier- en milieuvriendelijker geproduceerd vlees.
Dit initiatief van de Hoeve wordt ondersteund door de Dierenbescherming en Stichting Natuur & Milieu.Als ketenregisseur, van Milieukeurvarkensvlees, zorgt De Hoeve ervoor dat de productie binnen de keten voldoet aan de eisen van Milieukeur, herkenbaar aan het vignet met de hand met stempel. Binnen Milieukeur zijn de eisen op gebied van dierenwelzijn en milieu aanzienlijk scherper gesteld dan het landelijk gemiddelde. De Hoeve loopt nu voorop door bovenop deze eisen ook nog te stoppen met castreren. De Hoeve werkt op dit moment in de keten samen met 22 varkenshouders, Inkoop Oudewater BV, slachterij Westfort V.O.F, drie grossiers (Vleeshandel Egbert Kruiswijk BV, Hems BV en Poel & Kamps Vlees BV) en 38 Keurslagers. In het totaalconcept zorgt grossier Lunenburg Vlees BV voor de optimale verwaarding van de karkassen.
Naast deze intensieve samenwerking, heeft De Hoeve draagvlak gevonden bij maatschappelijke organisaties. Het is niet voor niets dat de Dierenbescherming en Stichting Natuur & Milieu de 'De Hoeve'-samenwerking ondersteunen. Op die manier is de consument verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam geproduceerd stukje vlees. En dat wordt gewaardeerd gezien de stijgende afname.Vertrouwen door de KeurslagerConsumenten vinden het prettig te weten dat het stukje vlees dat ze kopen, met oog op milieu en welzijn voor dieren is geproduceerd. Ook is het vertrouwen groter wanneer mensen exact na kunnen gaan waar het vlees vandaan komt. Juist de combinatie van Keurslagers met het Milieukeur versterkt het continu streven naar het verhogen van het kwaliteitsniveau. Dit past binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tot nu werken 38 Keurslagers, verdeeld over het hele land, met Milieukeur.